Paylaş

Mantolama versüs izolasyon : Enerji koruma teknikleri

Mantolama versüs izolasyon : Enerji koruma teknikleri

Günümüzdeki kentleşme hızı, artan nüfus ile beraber en çok konuşulan ve çözüm aranılan konulardan biri de enerji tasarrufu olmakta. Isınamamak veya sıcaklardan kaçınmaya çalışmak, yağışlı havalarda akıntı, rutubet hatta küf sorunları yaşamak! İşte günümüz modern yapı teknolojilerinin uygulama detaylarından bu sorunlara çözüm izolasyon yapmaktır. Bu olmazsa olmaz olan izolasyon yani yalıtım ve mantolama arasındaki farklar nelerdir? Neden özellikle mantolama diyoruz?

İzolasyon çeşitleri özetle su, ısı, ses ve yangın yalıtımıdır.  Yapının konumu, iklim, yapı kullanım amacı ile beraber alan planlaması yalıtım malzemeleri seçimlerinde etkin rol oynar. Bir yapıyı yağıştan, nemden, sıcaklıktan korumak ile yakıt tasarrufu stratejileri eş anlama gelmektedir. Yani yalıtım, temelden konfor şartlarını saklamaktır. Örneğin, çatı akması yetersiz su yalıtımı demektir. Mekanı ısıtamamak veya soğutamamak da benzer şekilde yapının enerjiyi tutamamasından kaynaklıdır. Komşunuzdan gelen ses de yetersiz ses yalıtımıyla ilgilidir, ince duvar olması sadece ilk akla gelen detaydır. Bu malzemelerin seçimleri ve uygulama detayları yeni yapılarda mimarlar ve mühendislerce hesaplara ve analizlere dayanarak uygulanmalıdır aksi halde estetik kaygılar bir yana konfor şartları sağlanamaz hatta soluması sağlık için riskli küf oluşumuna kadar yol açar.

       

Yapı temelinden çatısına kadar, kullanım yükü ve amacına göre çeşitli yoğunluklarda, amacına hizmet edecek tekniklerde uygulamalar bulunuyor. Örneğin; bir tiyatro yada opera sahnesinde su, nem, ısı, yangın yalıtımlarıyla beraber uzmanlarca ses yalıtımı ve akustiği de tasarlanır. Peki ya yapı mevcut ise ve alanınızı ısıtıp soğutamıyorsanız? işte mantolama tekniği ile enerji verimliliği stratejinizi geliştirebilirsiniz.

                    

Mantolama, yapı duvarlarında uygulanan bir yalıtım tekniğidir. Çoğunlukla mevcut eski yapılarda toplu konut ve ofis yapılarında enerji verimliliğini arttırmak ve şehir gürültüsünü azaltmak için dış cephede uygulanır. Adından da anlaşılacağı üzere yapıya, ısı farklarından korunması için bir manto giydirilir. Yapıya giydirilen bu kabuk, yapının yaşı, yükü hesaplanarak uygun malzeme ile uygulanmalıdır. Özetle Mantolama, uygulanan yaygın yalıtım tekniklerinden biridir.

   

Peki yeni yapılan yapılarda mantolama tekniği, duvarlarda yalıtım detayı uygulanmıyor mu? Uygulanmaktadır. Yapı inşaa yılları ve uygulanan teknoloji farkları bu kelime terminolojisindeki yaygın kullanım nedeniyle farklı uygulamalar olduğu düşüncesini yaratmıştır.

Sonuç olarak, yalıtım teknolojileri çeşitli tekniklerde tasarlanarak uygulanmaktadır ancak tüm bu teknik detaylar aynı amaca hizmet etmektedir; yapının enerjiyi bünyesinde tutması, iklim faktörlerinden etkilenmemesi ve tabiki sürdürülebilir estetik kaygı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Yazıyı Paylaş:

Bir Yorum Bırakın

E-posta adresiniz bizimle güvende.

Language Options